Ongetwijfeld heb ik als kleuter op een step en een driewieler gereden en wat later zal ik wel een kinderfietsje hebben gehad. De eerste fiets welke ik me echt herinner, is de jongensfiets die ik krijg als ik de lagere school verlaat. Een cadeau waarmee ik naar de verder weg gelegen HBS kan fietsen. Hoewel de fiets me al snel te klein wordt, blijf ik er toch verknocht aan. Ik heb er zelfs mijn eerste fietsvakanties mee gereden. Een paar dagen naar Kijkduin en ik ‘train’ helemaal naar Katwijk en weer terug. Het jaar daarop de grens over; van Kopenhagen ruim duizend kilometer naar Stockholm. Te kleine fiets, veel te zware tent en kampeerspullen in de voor die tijd gebruikelijke bruine canvas fietstassen. Onvoorstelbaar als ik er nu aan terug denk.
Pas als ik na het verlaten van de middelbare school een baan heb, veroorloof ik me een nieuwe fiets. Dat wordt een racefiets van volwassen formaat en ik ben apetrots nu eindelijk een echt passende fiets te hebben. Als ik verkering krijg, is die fiets tevens een prima bindmiddel. Maar al snel blijkt toch dat ik liever rustige fietstochten maak en onderweg van alles bekijk. Ik ben geen pure kilometervreter; de racefiets is niet mijn ideale fiets. Ik kijk ook steeds meer met een technisch oog naar allerlei fietsen en als de Roulandt - een experimentele ligfiets - op de markt verschijnt, doe ik er een weekend ervaring mee op. Ik ben weliswaar enthousiast, maar het is geen ideale fiets voor mij. Op het gebied van comfort en bagagevervoer is hij zo goed als waardeloos.
Ik besluit een vlot rijdende rechtop-fiets te kopen. Hiermee kan ik goed uit de voeten in stad en land. Helaas wordt de fiets na een paar jaar gestolen. Ik rijd nog twee erfstukken van vrienden op maar ben die tweedehandsjes dan helemaal zat. Ik ga over tot de aanschaf van een terreinfiets; op dat moment eigenlijk nog een nieuwtje in ons land. Het is ook in de stad een puike fiets. Van hetzelfde merk koop ik een jaar later ook een toerfiets. Nu kan ik eindelijk weer een echte fietsvakantie maken.
Maar het wordt toch steeds moeilijker te verteren geen ligfiets te bezitten. Als dan in mijn wijk een ligfietswinkel wordt geopend, besluit ik een paar modellen uit te proberen. Na verschillende fietsen te hebben getest, geven mijn gebruikswensen uiteindelijk de doorslag bij de aanschaf. Ik wil er hoofdzakelijk dagtochten en vakantieritten mee maken en daarom moet ik een degelijke en comfortabele fiets hebben. Met de aanschaf van de Optima Condor veranderen mijn fietsvakanties in ligfietsvakanties.
De Condor is een echte trekking- c.q. vakantieligfiets. Met een sterk roestvrij stalen frame en ATB wielen kan de fiets extreme terreinen aan en behalve mij ook voldoende bagage vervoeren. Mijn exemplaar heb ik voorzien van een verende voorvork en onlangs ook een Rohloff 14-versnellingsnaaf. Het is een zeer comfortabele fiets om grote afstanden mee af te kunnen leggen. Inmiddels heeft deze vogel behalve in Nederland al bewondering en nieuwsgierigheid teweeggebracht in België, Duitsland, Frankrijk en Polen.
Dit klinkt allemaal erg positief. Heeft die fiets geen nadelen? Ja hoor, de Condor is met zijn beperkte wendbaarheid niet echt handig in een drukke stad, is door de extra gemonteerde voorvering vrij zwaar en alleen geschikt voor mensen met lange benen.